Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Χρειάζομαι fairing (καραβάκι) για το through hull transducer μου;

Ένα through hull transducer θα λειτουργήσει χωρίς fairing. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για να πάρετε τη μέγιστη απόδοση από το βυθόμετρο σας. Ένα fairing βελτιώνει την ικανότητα να παρακολουθείτε το πυθμένα σε βαθιά νερά και σε υψηλές ταχύτητες.

Σχεδόν όλα τα σκάφη έχουν κάποια κλίση στο σημείο τοποθέτησης. Εάν το transducer τοποθετείται απευθείας στο
*η τιμή δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ, χάρτη C-MAP & αισθητήρα βάθους
 
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός βυθομέτρου και ενός σόναρ;
Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε τα παλαιότερα προϊόντα KODEN;
Μπορούμε να επισκευάσουμε σχεδόν όλα τα παλαιότερα μοντέλα της KODEN. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί κάποια ανταλλακτικά να μην είναι διαθέσιμα λόγω της ηλικίας της συσκευής και του γεγονότος ότι τα μέρη της δεν είναι πλέον στην παραγωγή. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν το παλιό σας μηχάνημα μπορεί να επισκευαστεί είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 
Πώς ένα βυθόμετρο ξέρει πως είναι ο βυθός;
Καθώς το σκάφος κινείται στη θάλασσα, ο ήχος που εκπέμπει το βυθόμετρο και αντανακλάται, μας δίνει την εικόνα του βυθού αλλά και ότι βρίσκεται μεταξύ αυτού και του σκάφους μας. Γνωρίζουμε ότι όλα τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν με την ίδια ταχύτητα. Όταν ένα ηχητικό κύμα σε ένα τμήμα του ηχητικού πεδίου επιστρέφει πιο γρήγορα από ότι ένα άλλο, αυτό συμβαίνει επειδή το κύμα ανακλάται πιο κοντά στο σκάφος.
Τα βυθόμετρα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν αν βυθός είναι μαλακός ή σκληρός και ακόμη να διακρίνουν μεταξύ μιας συστάδας φυκιών και ενός βράχου, γιατί τα ηχητικά κύματα θα αντηχούν πάνω σε αυτές τις επιφάνειες σε έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο.
 
Πώς ένα βυθόμετρο εντοπίζει ψάρια;
Το βυθόμετρο μπορεί να ανιχνεύσει ψάρια επειδή ανιχνεύει την κύστη αέρα σε αυτά. Σχεδόν κάθε ψάρι έχει ένα όργανο που ονομάζεται κύστη που περιέχει αέρα και του επιτρέπει να προσαρμοστεί στην πίεση του νερού σε διαφορετικά βάθη.
Το ποσό του αέρα στην κύστη μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί για τη ρύθμιση της πλευστότητας του ψαριού. Επειδή η κύστη περιέχει αέρα, έχει μια δραστικά διαφορετική πυκνότητα από ό, τι η σάρκα και τα κόκκαλα του ψαριού, καθώς και το νερό που το περιβάλλει. Αυτή η διαφορά στην πυκνότητα προκαλεί τα ηχητικά κύματα που εκπέμπονται από το βυθόμετρο να αναπηδήσουν με έναν χαρακτηριστικό τρόπο πάνω στο ψάρι. Το transducer (μάτι) λαμβάνει την ηχώ και το βυθόμετρο το απεικονίζει στην οθόνη του με ανάλογο σχήμα και χρώμα.
 
Ποιες λειτουργίες μπορεί να εκτελέσει ένα βυθόμετρο (ανιχνευτής ψαριών);
Με ένα βυθόμετρο, γνωστό και ως ανιχνευτής ψαριών μπορεί να:
1. Εντοπίσετε τα ψάρια και να καθορίσει το βάθος τους.
2. Εντοπίσετε ναυάγια, υφάλους, βυθισμένα αντικείμενα, ή σχεδόν τα πάντα ανάμεσα στη γάστρα του σκάφους σας και του πυθμένα, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για την πλοήγηση ή ναυάγια και άλλα βυθισμένα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κοπάδια ψαριών.
3. Καθορίσετε το περίγραμμα του βυθού το και τη σύνθεση του, δηλαδή να αναγνωρίσετε αν ο βυθός είναι από μαλακή λάσπη, χαλίκια, άμμο πέτρα κτλ.
4. Καθορίσετε το βάθος κάτω από τον αισθητήρα για ασφάλεια πλοήγησης.
5. Καθορίσετε σε ποια περιοχή η θερμοκρασία του νερού αλλάζει δραματικά.
6. Καθορίσετε τα είδη των ψαριών που εμφανίζονται στην οθόνη του ανιχνευτή ψαριών. (Ένας έμπειρος χειριστής μπορεί να καθορίσει ποια είναι τα είδη των ψαριών που εμφανίζονται λόγω των διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών των κύστεων αέρα των ψαριών. Άλλοι παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του νερού, το βάθος και τα χαρακτηριστικά των κοπαδιών θα σας βοηθήσει στον προσδιορισμό των ειδών.)

 
Ποιά η διαφορά μεταξύ του γρήγορου “ Sector Scan” σόναρ με το "Searchlight" σόναρ;
Ο όρος “Searchlight" (φακός) σημαίνει σόναρ με μια στενή δέσμη εκπομπής. Αυτό το πλάτος δέσμης κυμαίνεται από 5 έως 10 μοίρες. Το “Sector Scan” (τομέας) αντίθετα έχει πλατιά δέσμη (6 έως 45 μοίρες) και συνεπώς η ταχύτητα σάρωσης είναι πολύ πιο γρήγορη.
 
Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρω για την προστασία του εξοπλισμό μου όταν το σκάφος μου δεν χρησιμοποιείται;
Προτείνεται όλα τα βύσματα να προστατεύονται από την υγρασία. Αυτό μπορεί να γίνει με ψεκασμό με αντι-διαβρωτικό σπρέι μέσα και γύρω από τους πείρους των βυσμάτων των συσκευών και επίσης στα βύσματα των καλωδίων. Επίσης καλύψτε τις επαφές με πλαστικές σακούλες για πρόσθετη προστασία.
 
Η οθόνη του βυθομέτρου μου γεμίζει παράσιτα όταν πηγαίνω με ταχύτητα πάνω από 5 κόμβους. Τι φταίει και πως να το αντιμετωπίσω;
Αν τα παράσιτα εξαφανίζονται όταν το σκάφος είναι σταματημένο ή όταν η μηχανή είναι στο «ρελαντί», δύο είναι οι πιθανότερες αιτίες του προβλήματος αυτού:
1.    Ο θόρυβος προκαλείται από φυσαλίδες αέρα που περνούν κάτω από την βεντούζα. Αυτό οφείλετε κατά κύριο λόγο σε λανθασμένη τοποθέτηση του transducer, το οποίο και πρέπει να μετακινηθεί.
2.    Τα παράσιτα προκαλούνται από το δυναμό του κινητήρα και ο θόρυβος παρατηρείται εντονότερα σε συγκεκριμένες στροφές του κινητήρα. Η σωστή γείωση και / ή εκτροπή του καλωδίου του transducer θα πρέπει να εξαλείψει ή να μειώσει το πρόβλημα.
 
Χρειάζομαι fairing (καραβάκι) για το through hull transducer μου;
Ένα through hull transducer θα λειτουργήσει χωρίς fairing. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για να πάρετε τη μέγιστη απόδοση από το βυθόμετρο σας. Ένα fairing βελτιώνει την ικανότητα να παρακολουθείτε το πυθμένα σε βαθιά νερά και σε υψηλές ταχύτητες.

Σχεδόν όλα τα σκάφη έχουν κάποια κλίση στο σημείο τοποθέτησης. Εάν το transducer τοποθετείται απευθείας στο κύτος σας, η δέσμη θα πρέπει να γέρνει προς τα πλάγια κατά την ίδια γωνία όπως η κλίση της γάστρας. Ένα fairing στοχεύει την δέσμη κατ 'ευθείαν κάθετα προς τον πυθμένα και ελαχιστοποιεί τις φυσαλίδες που ρέουν πάνω στην επιφάνεια του transducer. Ένα fairing συνιστάται εάν η κλίση της γάστρας σας υπερβαίνει τις 10 μοίρες.
 
Θέλω να εγκαταστήσω ένα in-hull transducer. Ποιο είναι το μέγιστο πάχος της γάστρας που μπορώ να το τοποθετήσω;
Η γάστρα πρέπει να είναι από ομογενές υλικό fiberglass στο σημείο που θα εγκατασταθεί το transducer (απαγορεύεται διπλός πάτος ή κόντρα πλακέ κλπ). Ένα 600 W transducer μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε 12 - 16 χιλιοστά fiberglass ενώ ένα 1 kW μπορεί να λειτουργήσει μέσα από 25 χιλιοστά fiberglass.
 
Για ποιά σκάφη να προτιμήσω μια Thru-Hull transducer;
Τα Thru-hull (τρυπητά) transducer μπορούν να εγκατασταθούν σε όλων των ειδών τα σκάφη (τρεχαντήρια, ταχύπλοα, ιστιοπλοϊκά κλπ)  με οποιοδήποτε τύπο κινητήρα: έσω, έξω ή εξωλέμβια.

Τα χάλκινα thru-hull transducer δεν πρέπει να εγκατασταθούν σε σιδερένια σκάφη γιατί θα υπάρξει ηλεκτρόλυση.
 
Πώς να αποφασίσω ποια συχνότητα είναι πιο χρήσιμη;
Τα πιο δημοφιλή transducers (μάτια) στην Ελλάδα είναι στα 50 kHz (50.000 κύκλοι ανά δευτερόλεπτο) και στα 200 kHz (200.000 κύκλοι ανά δευτερόλεπτο). Όμως ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ τους;
Ποιά είναι η καλύτερη;

Η εικόνα της υψηλότερης συχνότητας (συνήθως 200 kHz) θα δώσει στο χρήστη μια υψηλότερης ανάλυσης εικόνα από ότι είναι μέσα στο νερό, αλλά το μέγιστο βάθος θα είναι περιορισμένο (π.χ. στο KODEN CVS-126 περίπου 150m). Αντίθετα η χαμηλότερης συχνότητας εικόνα (συνήθως 50 kHz)  θα δώσει στο χρήστη μεγαλύτερο μέγιστο βάθος (π.χ. στο KODEN CVS-126 περίπου 350m), αλλά και χαμηλότερης ανάλυσης εικόνα σε σύγκριση με την υψηλότερη συχνότητα.
 
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός βυθομέτρου και ενός σόναρ;
Ένα βυθόμετρο, γνωστό και ως ανιχνευτής ψαριών, σας βοηθάει να δείτε το βυθό της θάλασσας που βρίσκεται κάτω από το σκάφος σας χρησιμοποιώντας ένα σταθερό transducer (αισθητήριο ή σένσορας ή μάτι). Ένα σόναρ σας επιτρέπει να δείτε τα νερά, τα εμπρός αριστερά-δεξιά ή στην πρύμνη του σκάφους σας χρησιμοποιώντας ένα transducer που σαρώνει 360 μοίρες και κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο χρήστης σόναρ έχει επίσης τη δυνατότητα να προσαρμόσει την κλίση του αισθητήρα και έτσι μπορεί να έχει εικόνα παντού γύρω από το σκάφος του.
 
Μπορεί ένα βυθόμετρο να εντοπίσει καλαμάρια;
Επειδή τα καλαμάρια δεν έχουν κύστη όπως τα ψάρια, η ανίχνευσή τους είναι πολύ πιο δύσκολη. Τα βυθόμετρα KODEN όμως μπορούν να τα ανιχνεύσουν. Συνήθως απεικονίζονται στην οθόνη σαν κάθετες μπλε και γαλάζιες γραμμές.
 
Πώς μπορώ να ρυθμίσω ένα νέο ραντάρ KODEN για την καλύτερη εικόνα;
Κανονικά η αυτόματη ρύθμιση λειτουργεί καλά στις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν θέλετε να ρυθμίσετε το ραντάρ χειροκίνητα δοκιμάστε τα εξής:

1) Ρυθμίστε το ραντάρ στην μέγιστη κλίμακα
2) Ρυθμίστε το STC (φίλτρο κυματισμού) στο ελάχιστο
3) Ρυθμίστε το FTC (φίλτρο βροχής) στο ελάχιστο
4) Ρυθμίστε το Gain στο μέγιστο (η οθόνη πρέπει να δείξει ως επί το πλείστον θόρυβο ραντάρ)
5) Τώρα ρυθμίστε το Gain έτσι ώστε να εμφανίζεται μια ελάχιστη ποσότητα θορύβου στην οθόνη
6) Χωρίς να πειράξετε το Gain επιλέξτε την κατάλληλη κλίμακα
7) Ρυθμίστε το STC ((φίλτρο κυματισμού)  όσο χρειάζεται (ειδικά στις μικρές κλίμακες
8) Ρυθμίστε το FTC (φίλτρο βροχής), αν χρειάζεται
 
Μπορώ να βρω τα πουλιά χρησιμοποιώντας KODEN radar;
Ναι, τα πουλιά αντανακλούν στο ραντάρ αρκετά καλά για να ανιχνευθουν. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ραντάρ υψηλής ισχύος για να πετύχετε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανίχνευσης πουλιών. Σας προτείνουμε ραντάρ με ισχύ εξόδου 12kW ή υψηλότερο για να ανιχνεύετε σταθερά πουλιά. Δεδομένου ότι τα πουλιά είναι ένας μικρός στόχος, το στήσιμο του ραντάρ πρέπει να βελτιστοποιηθεί και το εύρος εντοπισμού θα μεταβάλλεται με τις καιρικές συνθήκες.
 
Γιατί στο radar μου πρέπει να περιμένω 2 λεπτά αφού το ενεργοποιήσω μέχρι να πάρω εικόνα;
Το εξάρτημα που εκπέμπει ενέργεια στο ραντάρ ονομάζεται magnetron και είναι παρόμοιο με το υλικό που χρησιμοποιείται στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά πολύ πιο ισχυρό. Αυτό είναι ένας σωλήνας, ο οποίος θα υποστεί φθορά αν τα νήματα δεν θερμανθούν στην κατάλληλη θερμοκρασία. Συνεπώς, τα ραντάρ έχουν ένα κύκλωμα χρονισμού - συνήθως 2 ή 3 λεπτά - το οποίο απενεργοποιεί το magnetron από την εκπομπή μέχρι τα νήματα να έχουν θερμανθεί επαρκώς. Αυτό προστατεύει το magnetron από το να καταστραφεί και συνεπώς να μειωθεί η απόδοση του ραντάρ.
 
Ποιά συντήρηση απαιτείται για μια κεραία Intellian;
Δεν υπάρχει καμία περιοδική συντήρηση που απαιτείται για τις κεραίες Intellian. Ωστόσο, προτείνουμε να ξεπλένετε την κεραία μία φορά το μήνα για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε βρωμιά ή αλάτι και να επιθεωρείτε οπτικά τις συνδέσεις και τα καλώδια κάθε χρόνο.
 
Είναι όλες οι κεραίες Intellian ικανές να υποστηρίξουν HD;
Όλες οι Satellite TV Antenna Intellian είναι ικανές να υποστηρίξουν υψηλής ευκρίνειας κανάλια (δηλαδή HDTV ή DIRECTV). Αν είστε ιδιοκτήτης μιας παλιάς μη-HD κεραίας μπορείτε να την αναβαθμίσετε. Καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες.
 
 
Λεωφ. Αλίμου 85, 174 55 Άλιμος, Αθήνα / τ: 210 9966730, 210 9928128 / f: 210 9967847
Copyright ©2013. Hellas Marine Electronics. All Rights Reserved.